[Geschichte] Odbranimo (h)istoriju / Lasst uns die Geschichte verteidigen in BG, 16.11.2021

Morgen, den 16. November 2021, findet die Abschlussveranstaltung des Projekts „Histoire pour la liberté“ in Belgrad statt. Sie trägt den Titel:

Histoire pour la liberté: Odbranimo (h)istoriju / Lasst uns die Geschichte verteidigen

Veranstaltungsort ist der Studentenklub der Philosophischen Fakultät der Universität Belgrad, das ganze wird als Livestream auf dem YouTube-Kanal von „KROKODIL Engaging Words“ zu verfolgen sein: 

https://www.youtube.com/channel/UCTAvYZk2eWLFY9a7nrcRm3g

Die Sprache ist Jezik* (Bosnisch/Kroatisch/Serbisch). Es sprechen:

  • Damir Agičić (Zagreb),
  • Milivoj Bešlin (Belgrad),
  • Husnija Kamberović (Sarajevo),
  • Thomas Schad (Berlin)
  • Moderation: Dubravka Stojanović (Belgrad).
  • Weitere Informationen zu Projekt und Panelist*innen weiter unten auf Jezik*

Projekat Histoire pour la Liberté nastao je nakon uspešne realizacije projekta Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma koji je okupio neke od najistaknutijih istoričara postjugoslovenskog prostora s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo istoriju. Histoire pour la Liberté finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje se u saradnji sa Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Nemačka).

Prof. dr Dubravka Stojanović rođena je 1963. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu i srednju školu. 1981. godine upisala se na Filozofski fakultet u Beogradu, gde je, na Odeljenju za istoriju, diplomirala 1987, magistrirala 1992. i doktorirala 2001. Od 1988. do 1996. bila je zaposlena u Institutu za noviju istoriju Srbije. Na Filozofskom fakultetu radi od 1996. godine, a od 2016. godine u zvanju redovnog profesora. Bavi se pitanjem demokratije u Srbiji i na Balkanu krajem XIX i početkom XX veka; evropskim uticajima u Srbiji početkom XX veka; interpretacijama istorije u novim srpskim udžbenicima (potpredsednica je Balkanskog komiteta za obrazovanje u oblasti istorije); istorijom žena u Srbiji; procesima modernizacije. Učestvovala je na mnogim naučnim skupovima u zemlji i u inostranstvu, sarađivala na mnogim stranim projektima.

Husnija Kamberović, redovni profesor na oblasti Svjetska i bosanskohercegovačka historija novog vijeka i savremenog doba na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je diplomirao, a magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je u Institutu za istoriju u Banjoj Luci i Institutu za historiju u Sarajevu, gdje je prošao sva naučna zvanja, od saradnika do naučnog savjetnika. Od 2002. do 2016. bio je direktor Instituta za historiju u Sarajevu. Istražuje historiju BiH 19. i 20. stoljeća, a posebno doba socijalizma. Autor je jedanaest knjiga, više od stotinu naučnih radova, članaka, rasprava, enciklopedijskih priloga, polemičkih tekstova, prikaza i priloga.

Damir Agičić (1963), povjesničar, redoviti profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se srednjoeuropskim kontekstima hrvatske povijesti u moderno doba i poviješću hrvatske historiografije. Od 1996. do 2008. uređivao je udžbenike i priručnike za nastavu povijesti. Uredio je i brojne knjige s područja povijesti i drugih humanističkih znanosti objavljenih u izdanju Srednje Europe, Profila i FF Pressa. Godine 2003. s grupom suradnika pokrenuo je časopis Povijest u nastavi, kojemu je do 2008. bio glavni i odgovorni urednik. Od 2008. glavni je i odgovorni urednik časopisa Historijski zbornik. Pokrenuo je web portal za popularizaciju povijesne znanosti www.historiografija.hr te Festival povijesti Kliofest. Predsjednik je Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti. Član je Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj RH.

Thomas Schad, Dr. des., doktorirao je 2020. godine kao povijesničar jugoistočne Europe na Sveučilištu Humboldt u Berlinu kao član međunarodnog doktorantskog kolega Berlin Graduate School Muslim Cultures and Societies (BGSMCS). Pored moderne i suvremene povijesti jugoistočne Europe i Turske, bavi se suvremenim pitanjima kozmopolitizacije, kao na primjer neopopulističkim formacijama širom Europe i svijeta ili pitanjima suživota u svom superdiverznom Berlinskom kvartu. Doktorska disertacija pod nazivom Die türkische Verwandtschaft: Sicherheitsversprechen, Kulturdiplomatie und kommunikative Verdichtung zwischen Sarajevo und Ankara seit 1992 je u fazi pripreme za štampu. Knjiga predstavlja analizu diskursa najčešćih metafora upotrebljavanih u životnim pričama iseljenica iz SFRJ u Istanbulu, kao i u govornim činovima turskih i bošnjačkih političara u široj javnosti. Suurednik je zbornika Bosnien in Berlin (Peter Lang, 2022). Autor je bloga Metamorφ, gdje redovno publicira znanstvene i esejističke članke.

Milivoj Bešlin, istoričar i naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Predavao na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Napisao dvotomnu monografiju Ideja moderne Srbije u socijalističkoj Jugoslaviji. Bio angažovan na više naučnih projekata Ministarstva prosvete i nauke Srbije, Evropske unije, SR Nemačke… Objavio više desetina stručnih studija, članaka, rasprava i prikaza u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima. Uredio četiri zbornika radova. Učestvovao na više desetina domaćih i međunarodnih naučnih skupova. Oblasti istraživanja: politička i društvena istorija Jugoslavije; studij nacionalizma; istorijski revizionizam. Piše kolumne za nekoliko medija u regionu.

Werbung

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Website bereitgestellt von WordPress.com.

Nach oben ↑

%d Bloggern gefällt das: